sobota, 23 maja 2015

Pizza na ryżowym spodzie


Hej wszystkim!
Mam dla Was nowy przepis, który u mnie zagości na dłuuugi czas.
Pizza na cieście zrobionym z ugotowanego ryżu, bez grama mąki!
przesyłam Wam przepis i życzę smacznego! :) 


Składniki na ciasto:
1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie ryż basmati)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
pół szklanki wody
u mnie 4g suchych drożdży (opcjonalnie, dodałam ponieważ miałam pod ręką).

Dodatki na pizzę: 
50g szynki wołowej
50g sera mozarella
pół dużej papryki
pieczarki 
250g fileta z piersi kurczaka
koncentrat pomidorowy
oregano, sól, pieprz 
ketchup (u mnie Kotlin 60% mniej kalorii (bez cukru))
można dodać również cebulę, kukurydzę (ja niestety nie miałam pod ręką)

Gotujemy torebkę ryżu. Ugotowany ryż wrzucamy do blendera, dodajemy 1 jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie blendujemy i rozprowadzamy po blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  



W tym czasie smażymy na osobnych patelniach pieczarki i pokrojone filety z piersi kurczaka (u mnie wszystko smażone na wodzie, pieczarki doprawione solą, pieprzem oraz oregano, a mięso solą, pieprzem i czerwoną papryką). Kroimy w plasterki paprykę, szynkę wołową i ser mozarella. 


 

 Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto, smarujemy koncentratem pomidorowym.




 Układamy na cieście usmażone pieczarki, kurczaka, paprykę, szynkę wołową oraz ser mozarella. Posypujemy wszystko oregano, wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. 
  


Zarumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu pizza może się lekko rozpadać dlatego warto zaczekać aż trochę przestygnie.  
Podajemy z ketchupem bądź innym sosem.



Wartości odżywcze: 
całość ok 845 kcal
15g tłuszczu
70g białka
ok 85 g węglowodanów